Cinco XL

AboutCinco XL, is een professionele latinband met blazerssectie waarbij de muziek je vanzelf uitnodigt te gaan dansen! De band speelt met energie en passie eigen nummers, covers naar eigen bewerking en bekende popsongs in een latin uitvoering. Stevige uptempo nummers afgewisseld met romantische ballades zorgen ervoor dat je je even in een zonovergoten Cuba waant.

Barbieton Babe (Femke Ernens) – saxofoon/ dwarsfluit
Juan Superslide (Hein-Jan van Vilsteren) – trombone
Ray Montuno Le Monde (Raymond Bruinsma) – piano
Jackintosh (Jack Kroes) – bas
Royal Club Dandy (Roy Kieftenbeld) – timbales
JFK El Watusi (Johnny Fransz) – conga’s

Saxofoon/ dwarsfluit – Femke Ernens

Femke Ernens (04-09-1984, Utrecht) is dubbel HBO afgestudeerd. Ze heeft een Bachelor Culturele en Maatschappelijke Vorming (Hogeschool Utrecht) afgerond met specialisatie Kunsteducatie. En ze heeft een Bachelor Jazz & Pop (ArtEZ Conservatorium Zwolle) behaald.
Femke speelt alle saxen met voorkeur voor de alt en bariton saxofoon en dwarsfluit. Met een dosis energie treed ze op in de stijlen jazz, pop, latin, blues, funk, musival en met artiestennaam Femme Du Sax speelt zij met DJ’s samen in de stijlen dance, lounge en house. Femke geeft tevens les in haar eigen lespraktijk Saxofooneducatie. En arrangeert muziek voor grote en kleine bezettingen zoals musical, saxofoonensemble en kwartet, bigband, combo’s, blazerssecties, ritmesecties en strijkkwartet.
Femke is op vroege leeftijd in aanraking gekomen met de latin muziek. Ze luisterde in haar tiener jaren al naar latin muzikanten als Arturo Sandoval, Tito Puente, Poncho Sanchez, Paquito D’Rivera en Ibrahim Ferrer. Zij is in der tijd begonnen met het volgen van salsa danslessen en is nog steeds te vinden op de dansvloer van menig salsafeest!

Trombone – Hein-Jan van Vilsteren

Hein-Jan van Vilsteren (08-04-1966, Zwolle) heeft zijn opleiding gevolgd aan het conservatorium te Zwolle waar hij afstudeerde voor de hoofdvakken trombone klassiek en licht. Hij ontwikkelde zich tevens als arrangeur onder de hoede van Jan Wessels, Henk Huizinga en Jerry van Rooyen.
Verder is Hein-Jan altijd actief geweest als freelance musicus in diverse formaties (Musicals, top 40, Klassiek, Glenn Miller) en als big band leider bij Big Band Kampen en Big Band Allotria en als spelend lid bij Body Check Big Band en Jazzart Orchestra.
Hein-Jan is medeoprichter en arrangeur van de salsabands Salsaswoll en Cinco XL waardoor zijn interesse voor de muziek uit Cuba en de omliggende culturen werd gewekt.

Piano – Raymond Bruinsma

Raymond Bruinsma (23-05-1968, Apeldoorn) groeide op in een familie van onderwijzers. Er werd regelmatig gemusiceerd in het gezin, vader speelde de piano en moeder zong bij de cantorij van de kerk. Op zijn 12e stapte hij over van klarinet naar de piano. In 1986 besloot hij van zijn hobby zijn beroep te maken en ronde uiteindelijk 3 muziekopleidingen af: Piano Klassiek, Piano Lichte Muziek en Keyboards. Sinds 1994 is hij werkzaam als docent piano Lichte Muziek en keyboards bij de Muziekschool Hof van Twente en Quintus Kampen.
Hij speelde in diverse formaties (o.a Dharma for one en St. Louis) maar ook als solo pianist. Ook componeerde hij muziek voor de bands, koren en musicals waarin hij meespeelde.
Zijn ervaring met audiorecording begon met een 8 sporen recorder van Fostex en heeft inmiddels diverse CD`s opgenomen voor Quintus Kampen.
Zijn favoriete pianisten zijn Herbie Hancock, Chick Corea en Michel Camilo, maar luistert graag naar alle soorten muziek: van Acid Jazz tot Zydeco! En salsa is eigenlijk de leukste dansmuziek. Muzikaal en technisch op hoog niveau en zeer opzwepend!

Bas – Jack Kroes

Jack Kroes studeerde klassiek contrabas aan het Stedelijk Conservatorium te Zwolle bij Peter Korpershoek, waar hij in 1991 zijn einddiploma behaalde. Daarnaast volgde hij enkele master classes onder andere bij Gary Karr en Niels-Henning ÿrsted Pedersen.
Als free-lance musicus remplaceert Jack bij verschillende orkesten, waaronder de Radio Kamer Filharmonie, het Metropole Orkest, het Nederlands Blazers Ensemble, het Nederlands Symfonieorkest, het Residentie Orkest, en het Noord Nederlands Orkest. Als vaste bassist van het begeleidingsorkest Ensemble Conservatoire is Jack regelmatig te horen bij uitvoeringen van diverse Oratoriumverenigingen. Als solist speelde hij in 2010 de Nederlandse premiere van het contrabasconcert van Gordon Jacob met orkestbegeleiding. De laatste jaren heeft Jack zich steeds meer toegelegd op de historische uitvoeringspraktijk.
Naast de klassieke muziek is hij tevens actief in de lichte muziekpraktijk, daar is Jack te horen in verschillende muziekbezettingen en stijlen zoals musicals, pop, salsa, jazz en klezmer.

Timbales – Roy Kieftenbeld

Roy Kieftenbeld (06-06-1976, te Baturaja), is begonnen met zingen in koren en heeft zich op 12-jarige leeftijd toegelegd op het spelen van percussie en drums. De passie voor wereldmuziek begon op het conservatorium te Zwolle tijdens de salsa en samba combolessen. Uit die passie is de band SalsaSwoll voortgekomen. En nu dus Cinco XL.
Naast het spelen en opnemen van de meest uiteenlopende muziekstijlen (binnen de pop- wereldmuziek- en musicalscene) legt hij zich toe op het arrangeren van muziek, geeft hij lessen percussie- en drums bij Quintus (Kampen) en Ritmiek muziek (Doorwerth en Renkum) en verzorgt hij slagwerkworkshops.

Conga’s – Johnny Fransz
Johnny Fransz (1957). Het gebeurde reeds in den vroege beginne, muziek maken stond gelijk aan eten, drinken, slapen en naar school gaan. Er lag altijd wel ergens een gitaar of slagwerkinstrument ergens in huis waar door Johnny en zijn broers druk op geoefend werd. Mid jaren zeventig werd de gitaar verruild voor percussie en werden conga lessen gevolgd bij Raoul Burnett en workshops bij Nippy Noya.
Johnny speelde oa. bij sessies in het jazz circuit, latin en funk bandjes en als percussionist bij big band Body Check. Naast conga’s bij de salsabands Salsaswoll en Cinco XL speelt Johnny percussie bij Nagaru, KaFKa en flamencoband Sangra de Fuego. Ook is Johnny actief op de Kolintang, een Indonesische marimba, welk hij ten gehore brengt bij het spelen van traditionele Manadonese muziek in de groep Martuari.